Stari slavonski recept: Masna torta ili polumjeseci

Masna torta

U neka davna vremena, kada nije bilo pretrpanih polica u trgovinama niti mnoštva gotovih slastica nadohvat ruke, kolači su zauzimali posebno mjesto u kućanstvima.

Nisu se pripremali često, već su bili rezervirani za posebne trenutke – nedjelje, blagdane, svetkovine, kirvaje i važna obiteljska okupljanja. U tim danima, slatko nije bilo stvar navike, već simbol ljubavi.

Pravili su se od svega nekoliko sastojaka koje je svako domaćinstvo imalo pri ruci: jaja od vlastitih kokoši, brašno mljeveno u obližnjem mlinu i šećer koji se čuvao za posebne prilike. Skromnost tih sastojaka nije umanjivala bogatstvo okusa ni toplinu koju su unijeli u dom. U imućnijim kućanstvima, dodavali su se još orasi iz vlastitog voćnjaka ili malo čokolade koja je bila prava dragocjenost, i to pažljivo, tek toliko da desertu da dodatnu notu.

Recepti su se prenosili usmeno, s koljena na koljeno ili su se zapisivali u bilježnice rukom ispisane ljubavlju i iskustvom. Svaka domaćica imala je svoj način pripreme, svoj redoslijed miješanja i pečenja, a kolači su, iako jednostavni, nosili karakter doma iz kojeg dolaze.

Ovaj kolač kojeg donosimo baš je takav – skroman, a bogat. Jednostavan u sastavu, ali pun priče, uspomena i mirisa nekih prošlih vremena. Podsjetnik je na djetinjstvo, na bakinu kuhinju, na dane kada se sreća mjeri toplinom doma i mirisom koji se širi kroz cijelu kuću. To je nezaobilazna masna torta.

Sastojci za masnu tortu / foto: Lucija Grgurević

Sastojci

· 5 jaja

· 200 g šećera

·180 g svinjske masti

· 200 g brašna

· 1 prašak za pecivo

Masna torta prema bakinoj predaji

  1. Prvo uzmite dvije posude – u jednu razdijelite žumanjke, a u drugu bjelanjke.
  2. Žumanjke dobro izradite sa šećerom, dok ne postane pjenasto, da se sav šećer otopi.
  3. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, da ne ispadnu kad okrenete posudu.
  4. U smjesu od žumanjaka dodajte brašno, prašak za pecivo i malo svinjske masti koja daje fini okus i prhku teksturu.
  5. Sve to lijepo izmiješajte i onda u to lagano, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka; polako da smjesa ostane prozračna.
  6. Kad je sve gotovo, izlijte u tepsiju i stavite peći u zagrijanu pećnicu 30 minuta na 180 stupnjeva.
  7. Kad se kolač ispeče i dobro ohladi, izrežite ga modlom u obliku polumjeseca i pospite šećerom u prahu.

I to je to, Vaša masna torta je spremna!

Masna torta / foto: Lucija Grgurević

Zanima Vas još tradicionalnih recepata? Pogledajte ovaj recept za tačke.

Komentari

Komentirajte

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)