Jučer je diljem odvoračkih sela proslavljeno Vincelovo, Vincekovo ili Vinkovo, dan posvećen sv. Vinku, zaštitniku vinogradara i vinara te mornara i staklara. Ime Vinko, latinskog podrijetla, znači “pobjedonosan”, što je i više nego prigodno jer Vincelovo simbolizira početak nove vinogradarske godine. To je vrijeme kada vinogradari s ponosom slave prošlogodišnje uspjehe i planiraju nadolazeće razdoblje.
Prema tradiciji, vinogradari i vinari tada izlaze u vinograde kako bi obavili prve radove – obrezivanje vinove loze i pripremu za novu sezonu rasta. Vino, hrana, vatra, pjesma i dobro raspoloženje sinonimi su za Vincelovo, pa tako i u Odvorcima. U nastavku članka vidjet ćemo kako je tekla proslava kod vinogradara i vinara iz Brčina, Ivana Jankovića.
No, prije toga, naša reporterka Patricija Miščančuk donosi priču o obiteljskoj proslavi ovog blagdana i ističe da se Vincelovo u njenoj obitelji slavi s puno ljubavi, smijeha i zajedništva. Poput mnogih drugih obitelji u ovom kraju, i oni njeguju posebne rituale, uz tradicionalne običaje i cjelodnevno veselje iako vino rade isključivo za vlastite potrebe.
– Ovaj dan simbolizira našu povezanost s prirodom, vinogradarstvom i obitelji – poručuju iz obitelji Miščančuk.
Vincelovo kod Miščančuka

Proslava počinje ujutro, kada se cijela obitelj okuplja. Tata i djed, glavni organizatori, već su dan ranije pripremili sve potrebno za slavlje, govori Patricija. Kobasice, slanina, rakija i, naravno, vino – nezaobilazni su dio svakog Vincelova. Kobasice se peku na štapu iznad vatre potpaljene vinovom lozom, što nosi svoje simbolično značenje.
Dok se kobasice peku, atmosfera je ispunjena radošću – pričaju se priče iz prošlih vremena, pjeva se, smije i nazdravlja domaćim vinom koje su sami proizveli. Djeca veselo trče vinogradom, igrajući se i uživajući u bezbrižnosti, dok odrasli razgovaraju i pjevaju pjesme.
No, Vincelovo nije samo obiteljsko slavlje – to je dan koji okuplja cijelo selo. U Odvorcima svi znaju koliko je ovaj dan poseban, stoga svatko na svoj način doprinosi proslavi.

Jedan od nezaobilaznih običaja je i priprema tradicionalnih kolača. Bake, zadužene za pripremu slastica, uvijek donesu razne pogače, krafne i buhtle – slatke delicije koje su neizostavan dio svakog Vincelova. Uz miris pečenih kobasica i kolača, zrakom odjekuju smijeh i pjesma, dok zvuci gitara i harmonika dopiru iz kuća i dvorišta.
Vincelovo kod Ivana Jankovića
Ivan Janković, poznatiji kao čik’ Iva Božin, jedini je vinogradar i vinar u Odvorcima, a preko 15 godina s ponosom uzgaja Graševinu i Merlot.


U njegovom vinogradu proslava Vincelova nezaobilazan je događaj za prijatelje i bližnje. Slavlje tradicionalno počinje nakon podneva i traje do kasno u noć, uz pucketanje vatre i obilje ukusne hrane – od specijaliteta pripremanih na štapu do onih pečenih na ražnju. Naravno, sve je popraćeno domaćim vinom i izvrsnom atmosferom.
– Ovaj dan mi puno znači jer se družim sa svojim prijateljima dok sam zahvalan na prošlogodišnjem urodu. Posvetili smo vinograd i sad smo spremni za nove radove – kazuje nam čik’ Iva.