Recept: Savršene krofne iz bakine kuhinje

Vrijeme pripreme: 40 minuta + 1 sat da odstoji tijesto     Vrijeme pečenja: 30 minuta    Kompliciranost: ✭✰✰     Cijena: ✭✰✰

Sastojci

· 1,2 l toplog mlijeka
· 1 kvasac
· 1-2 žličice šećera
· 1,5 kg brašna
· 2 jaja
· sok 1 limuna
· prstohvat soli
· malo ulja

Proces izrade domaćih krofni / foto: Patricija Miščančuk

Priprema

1. U zdjelu ulijte 2 dl mlijeka, dodajte malo brašna, šećer i kvasac te sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta kako bi se kvasac aktivirao.

2. Dodajte dva jaja, ostatak mlijeka i sok limuna, pa postupno umiješajte preostalo brašno dok ne dobijete meko, elastično tijesto.

3. Tijesto pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (oko 1 sat).

4. Kada se tijesto digne, premijesite ga, razvaljajte na pobrašnjenoj površini i kalupom (ili čašom) oblikujte krofne.

5. Ostavite oblikovane krofne da odstoje još 10 minuta prije prženja.

6. Pržite ih u zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnosmeđu boju s obje strane. Vadite ih na papirnati ubrus kako biste uklonili višak ulja.

Od tijesta do pečenja krofni u kuhinji Marije Miščančuk / foto: Patricija Miščančuk

Komentari