Recept: Tačke – nostalgični okus slavonskog djetinjstva

Kad sam domaćeg pekmeza od kajsije, i svatko bi pojeo barem deset. I nakon što bismo ih pojeli, danima bismo pričali kako ih opet želimo. Sve dok nam ih baka opet ne bi napravila.

Marija Miščančuk u izradi tački / foto: Patricija Miščančuk

Tačke, poznate i kao pekmez tačke, su tradicionalno domaće tijesto od krumpira. Nekada su se smatrale sirotinjskim jelom, često pripremanim za večeru. U to vrijeme postojali su kompromisi u izradi tački; krušne mrvice su se pravile od sitno narezanog starog kruha, dok danas gotove mrvice možemo pronaći u gotovo svakoj trgovini. Bez obzira na način pripreme, tačke nose duh tradicije i bogatstvo okusa koje podsjeća na jednostavne, ali neodoljive obroke starih vremena.

Uzorak vilice na tačkama / foto: Patricija Miščančuk

Vrijeme pripreme: 55 minuta     Vrijeme kuhanja: 6 minuta    Kompliciranost: ✭✰✰     Cijena: ✭✰✰

Sastojci

·  10 velikih krumpira

·  ½ kg brašna (tip 500)

· 2.5 dl mlake vode

· prstohvat soli

· 1 jaje

· 300 g tvrdog pekmeza od šljiva ili po želji

· 3 žlice ulja

· 50 g krušnih mrvica

Priprema

1. Skuhajte oguljene krumpire i napravite pire.

2. U ohlađeni pire dodajte jaje, a zatim i brašno, sol i vodu. Zamijesite tvrdo tijesto i ostavite pola sata da se odmara. Za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu u kojoj će se tačke kuhati.

3. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki dobro premijesite i pustite da odstoji još nekoliko minuta. Tijesto razvaljajte vrlo tanko (oko 3 mm) i izrežite u kvadratiće.

4. Pekmez sa žličicom rasporedite u sredinu svakog kvadratića. Tijesto preklopite drugom polovicom i stisnite rubove prstima ili vilicom radi uzorka.

5. U zakuhalu vodu ubacite tačke dok se tijesto ne skuha. Trebat će 5-6 minuta, ali po potrebi prilagodite vrijeme kuhanja.

6. Krušne mrvice propržite na ulju u koje ćete uvaljati prethodno ocijeđene tačke.

Tačke poslužene uz vrhnje / foto: Patricija Miščančuk

Bonus savjet: Tačke poslužite uz vrhnje, jogurt ili šećer u prahu.

Komentari