Kad sam domaćeg pekmeza od kajsije, i svatko bi pojeo barem deset. I nakon što bismo ih pojeli, danima bismo pričali kako ih opet želimo. Sve dok nam ih baka opet ne bi napravila.
Tačke, poznate i kao pekmez tačke, su tradicionalno domaće tijesto od krumpira. Nekada su se smatrale sirotinjskim jelom, često pripremanim za večeru. U to vrijeme postojali su kompromisi u izradi tački; krušne mrvice su se pravile od sitno narezanog starog kruha, dok danas gotove mrvice možemo pronaći u gotovo svakoj trgovini. Bez obzira na način pripreme, tačke nose duh tradicije i bogatstvo okusa koje podsjeća na jednostavne, ali neodoljive obroke starih vremena.
Vrijeme pripreme: 55 minuta Vrijeme kuhanja: 6 minuta Kompliciranost: ✭✰✰ Cijena: ✭✰✰
Sastojci
· 10 velikih krumpira
· ½ kg brašna (tip 500)
· 2.5 dl mlake vode
· prstohvat soli
· 1 jaje
· 300 g tvrdog pekmeza od šljiva ili po želji
· 3 žlice ulja
· 50 g krušnih mrvica
Priprema
1. Skuhajte oguljene krumpire i napravite pire.
2. U ohlađeni pire dodajte jaje, a zatim i brašno, sol i vodu. Zamijesite tvrdo tijesto i ostavite pola sata da se odmara. Za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu u kojoj će se tačke kuhati.
3. Podijelite tijesto na dva dijela, svaki dobro premijesite i pustite da odstoji još nekoliko minuta. Tijesto razvaljajte vrlo tanko (oko 3 mm) i izrežite u kvadratiće.
4. Pekmez sa žličicom rasporedite u sredinu svakog kvadratića. Tijesto preklopite drugom polovicom i stisnite rubove prstima ili vilicom radi uzorka.
5. U zakuhalu vodu ubacite tačke dok se tijesto ne skuha. Trebat će 5-6 minuta, ali po potrebi prilagodite vrijeme kuhanja.
6. Krušne mrvice propržite na ulju u koje ćete uvaljati prethodno ocijeđene tačke.
Bonus savjet: Tačke poslužite uz vrhnje, jogurt ili šećer u prahu.