Savršeno prhke vanilin kiflice

Miris vanilin kiflica neizostavan je dio blagdana, kirvaja i ostalih događanja tijekom godine. Prhke i nježne, tope se u ustima, ostavljajući iza sebe savršenu ravnotežu slatkoće i bogatog mirisa vanilije.

Među omiljenim su kolačićima raznih generacija, a u brojnim kućanstvima postale su simbol tradicije, truda i ljubavi prema pravim domaćim slasticama.

Sastojci

· 250 g brašna
· 80 g šećera u prahu
· 1 vanilin šećer
· 200 g maslaca (u originalnom receptu koristi se svinjska mast)
· 100 g mljevenih oraha

Sastojci za uvaljanje kiflica

· 1 vanilin šećer
· 2 žlice šećera u prahu

Priprema

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu, vanilin šećer i mljevene orahe. Dodajte maslac narezan na kockice i vrhovima prstiju utrljajte u suhe sastojke dok smjesa ne bude poput pijeska.

2. Dodajte 1 – 2 žličice jako hladne vode kako biste povezali smjesu u tijesto. Nemojte dugo mijesiti kako tijesto ne bi postalo žilavo. 

3. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i oblikujte u dva cilindra promjera 2,5–3 cm. Obložite ih prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena, a idealno preko noći.

4. Ohlađene cilindre narežite na 16–20 komada jednake veličine. Svaki komad oblikujte u kiflicu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje, s malim razmakom između jer će malo narasti tijekom pečenja.

5. Pećnicu zagrijte na 175 °C. Stavite pleh u pećnicu i pecite 12–15 minuta, dok kiflice lagano ne porumene.

6. Pečene kiflice ostavite da se hlade nekoliko minuta, a zatim ih još mlake uvaljajte u mješavinu vanilin šećera i šećera u prahu.

Ostavite kiflice da se potpuno ohlade prije posluživanja.

Komentari