Prošli se tjedan kirvaj slavio diljem Odvoraca. U petak, 3. svibnja Đakovačko-osječku nadbiskupiju.
Kirvajske običaje u obitelji Miščančuk iz Čelikovića objašnjava Odvoračka reporterka Patricija Miščančuk: “Pripreme nam kreću skoro tjedan dana ranije. Prvo počinjemo s kolačima, onim suhima, a zatim kremastima. Ispečemo oko 14 vrsta. Pravimo i domaće rezance za juhu. Dan prije kirvaja, nakon što ispečemo kruh u krušnoj peći, pečemo pečenku. Također smotamo sarmu, a napravimo i drobac. Riječ je o danas rijetkom jelu od svinjskih iznutrica koje dio naših gostiju voli. Na sam dan kirvaja ustanemo rano, pristavimo juhu, sos i skuhamo meso. Dok jedni postavljaju stol, drugi odu na misu, a stariji ostanu dočekati goste. Ručamo oko 13 sati, nakon čega se zabavljamo, družimo i pričamo čak i nakon večere.”
Dan kasnije, na svetoj misi u Krajačićima prigodno su sudjelovali članovi DVD-a Brodski Stupnik i odjeljenja Krajačići. Riječ je o jedinom organiziranom vatrogastvu u župi Odvorci. Svetoj misi prethodili su domjenak i druženje, a članovi su podijelili fotografije na Facebook stranici DVD-a uz opis i geslo vatrogasaca, “Vatru gasi, brata spasi!”.
Zanimljivo: Jeste li znali da su nekada davno na kirvaj u Krajačiće gosti su stizali na sv. Katarinu čija je kapelica na groblju?