Jesen u jabuka. Iako su djeca rijetko kad uživala u slatkišima, kraj je bio bogat raznim voćem kojeg su mame i bake rado koristile u svojim domaćim receptima za kolače.
Donosimo jedan takav recept kojeg smo našli u Jakačini Maloj. Slatka aroma jabuka zamirisat će cijelom vašom kućom, a ukućani neće moći dočekati da se on ispeče.
Vrijeme pripreme: 40 minuta Vrijeme pečenja: 30 minuta Kompliciranost: ✭✰✰ Cijena: ✭✰✰

Sastojci
· oko 1 kg jabuka
· 1 margarin (u prošlosti se koristila mast, a može se koristiti i maslac)
· 15 dkg šećera
· 1 jaje
· 1 žumanjak
· 3 žlice vrhnja
· 1 prašak za pecivo
· prstohvat soli
· 40 dkg brašna
Priprema
0. Ogulite i naribajte jabuke.
1. Izradite margarin i šećer, a zatim dodajte jaje i žumanjak te dodatno izradite.
2. Umiješajte vrhnje.
3. Dodajte sol, brašno i prašak za pecivo. Mikserom sjedinite sve sastojke.
4. Tijesto izvadite na radnu površinu kako biste ga premijesili rukama. Po potrebi dodajte još brašna.
5. Podijelite i razvaljajte tijesto na dva jednaka dijela.
6. Prvi dio tijesta stavite u posudu za pečenje i na njega dodajte naribane jabuke (tko voli slađe, jabuke može pošećeriti).
7. Drugi dio tijesta stavite preko jabuka i prije pečenja izbodite ga vilicom.
8. Kolač pecite 25-30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.


Bonus savjet: ako volite, u jabuke dodajte cimet ili grožđice.